Wednesday, May 22, 2013

Alhamdulillah..

alhamdulillah..tamat sudah exam untuk sem ni..berakhirnya paper Penyelidikan Tindakan tadi maka tinggal satu sem je pengajianku berbaki..eh! ayat novel !!

all my friends posted on facebook expressing their happiness since there are only one semester left for us to finish our degree..yeah! 5 years passed with success..next semester will be the hardest semester since we need to submit our action research report before we can get our scroll from the MOE.. i hope Allah will ease everything for me, my love, and friends..and also Allah will shower us with rezeki so that we can get a place in school as a graduate teacher after we finish our study..insyaAllah..hanya kepada Mu aku memohon..

but jauh di sudut hati, ada rasa sedih sebak menjelma..cewah!!! finish study, been posted, means we will going back to our hometown..susah dah la nak jumpa, gossip, shopping, makan bucitkan perot lagi..5 tahun setengah duduk sama kat hostel, lebih lama than highschool, baik buruk all that things dah ada dalam kocek..hopefully our friendship will last till jannah..amin..kawen nanti jangan lupa jemput, g negeri orang jangan lupa carik kawan..

haih..sedih emosi tetiba..ok la sayang2 semua..take care..mmuahh!!!

Saturday, May 18, 2013

Universal Studio Singapore

Hi..Assalamualaikum..
setelah 2 bulan baru hari ni nak share..haha..well, orang busy memang begini..tapi sekarang ni pun busy juga..tengah edit proposal..curi masa kejap..

cuti sekolah bulan 3 hari tu me, aziz, iqa n danial, kitorang decide nk jalan g Singapore. dah lama niat, n suddenly on Feb macam "eyh, jom la pegi time cuti sekolah ni!"..(teachers always wait for school holiday kalau nk meronggeng ;p)

ok now, i story sikit2 la, bagi tips kat korang yang nak pergi USS tu..

1) Currency time tu $1 = rm2.40 or rm2.50..so sape yang nak bawak anak banyak2 tu, boleh lah tukar Sing Dollar banyak2 jugak..tukar kt Malaysia, sbab kt dlm USS lagi mahal nak tukar..takut anak2 tu berguling Hindustan nak mainan..hehe..unless nak guna credit card,..owh, maybank pn ade tapi kne la g set international dulu ye..

2) Tiket plak, one day pass $74 for adult, $54 for child, and $36 for senior citizen. selalunya orang pergi sehari je, tak pergi 2 hari..kalau pergi masa cuti sekolah, lebih baik amek Universal Express ticket..add on $30..total dekat rm300..tapi tak payah nak beratur panjang gila!!!! boleh repeat banyak kali..kalau x naik sekali jela, sebab memang nak pengsan beratur especially nak naik Transformers The Ride and roller coaster Revenge of The Mummy..belum kira roller coaster gila Battlestar Galactica lagi..apa benda semua tu? nanti i cerita ye..

3) bawak makanan macam biskut, roti, coklat yang ringan2..air pun jangan lupa..almaklumlah tempat macam tu semua pun mahal..kalau naik Genting pn mahal, ape lagi yang Sing Dollar ni kan..air minuman brand f&n coca cola tu $2.50..kia la sendiri bape ringgit..haha..

4) kalau nak makan, tengok kat maps yang dorang distribute kat dalam tu..ade senarai untuk kedai halal..jangan masuk kedai pizza yang ade chef gemok tu, tu non halal restaurant. aritu weolls makan kat fast food restaurant kat Mel's Drive-in..makan burger set $12...sedap sebab harga sedap..haha

5) kalau uolls jalan x bawak budak kecik, so xyah la masuk yang macam cartoon2 tu..bazir masa..better terus g kat game yang best2 terus..sbab memang takkan sempat nak tawaf satu USS tu..from our experience, benda yang paling best Transformer The Ride.. korang boleh naik Autobots g lawan ngan benda2 jahat tu..best!! memang x leh nk digambarkan ngan kata2 la..haha..seriously macam dalam movie..benda lain yang best;
-Lights, Camera, Action! - Steven Spielberg
-Battlestar Galactica (Cylon, Humans)
-Revenge of The Mummies
kalau bawak anak boleh la masuk kat The Lost World, Far Far Away, and Madagascar..banyak stage show untuk korang tengok..leh dapatkan jadual kt orang yang jaga pintu stage tu..

6) kedai souvenir pn banyak..pilih je nak masuk yang mana n nak ape..hehe

gambar2 ni untuk tatapan uolls..haruslah ada muka i n kawan2..kata pn camera i..hehe

feeling2 hollywood 

ni la kedai non halal tu..ingat!

mmuahhh!!!

genoknya aku!!!

ni kt nak masuk kat autobot nest..benda ni ygdorang nk curi tu..kne bratur setengah jam nk g battle..


sepanjang jalan nak masuk..office dorang ni..

map ape ntah ni...

wait for ou turn! pki gogles ni baru la rasa real..senget2 badan nk elak peluru..haha

ni la benda yang bawak kami tadi..iqa n dan!

actually x naik ni..tp masa movie tu umpama kita dalam dia...

time ni dah lenguh2 kaki..tapi nak gak masuk..n x rugi bratur lama gila..nak pengsan rasa..

kat rumah shrek ni!!

anak buah aku si siti tu tengok gambar ni and  tanya apa acik patin buat kat tandas shrek?? erk??? tandas rupanya..haha

pose wajib la g uss kan???



semoga post ini membantu anda2 yang nak pergi USS!!!

Monday, May 13, 2013

Alhamdulillah Rabbil'alamin

Alhamdulillah, dah lepas 1 paper..dah boleh la kalau nak kemas notes Bimbingan dan Kaunseling Kanak2 ni...ikut perkiraan aku lulus..jadi tak perlu study lagi dah subjek ni..

sekarang nak focus on my proposal..i need to 'murnikan' the way i present it here n there..semoga lebih berbahasa selepas ini..

"tahniah kawan-kawan sebab dah LULUS subject Bimbingan n Kaunseling KK ni.."

Sunday, May 12, 2013

I Just Need To Talk..

Oh Hello.. Assalamualaikum..

yeah..i just need to talk..mak aku lahirkan aku yang sedia extrovert..so i can not sit down, read my books, notes, skema jawapan, spots question, for hours without talking to anyone..my roomate is out for her late lunch, and i was like.....kebingungan! so this problem end up with writing this post! sorry if i annoyed u guys with something which totally not important like sampah..hahaha...ok la..nak sambung study, btw, good luck to all of u yang ada paper esok..doa banyak2 moga dipermudahkan urusan menjawab soalan..mmuaahhhhh!!!!!


"dulu aku suka cakap dalam kete, sampai mak abah tanya tak penat ke cakap tak benti?"