Saturday, November 2, 2013

My pavlova

Assalamualaikum makcik, kakak, adik, abang..ada ke 'abang' yang baca my blog yang selalu bersawang ni? Hehe

Yes i know im a super lazy, poor blogger..up untill now i still failed to update my blog frequently..hihi

But today i wanna  share with uolls bout my recent baking project..pavlova in cups.. (A kind of innovation in baking pavlova i guess) ;)

As a science teacher soon, (insyaAllah, ameen), i always find ways to make my life easier with my logical thinking that Allah gives me..Alhamdulillah.. Since i dont have any baking paper left, so i decided to use cupcakes cups (memang banyak bersepah at my kitchen).. I was thinking what is the problem using these cups since the function is still the same..it wont let the batter or meringue stick at the cup and easy to remove right? As the meringue done, i use tablespoon and put them in the cups..and bake at 150 degree C for 70 mins..and the pavs was baked well..

How u put the meringue into the cups, so does they look when u take them out from the oven..


I found it was easier to eat the pav..since kurang comot..senang jugak nak cuci pinggan..
 
So makcik2 kakak2 also can try bake ur pavlova in cups.. Happy weekend guys!! 😘

Friday, September 6, 2013

Bukit Tinggi, Finally!

haa..Assalamualaikum..as promised, kan nak story about the super short trip to Bukit Tinggi ari tu..

actually dah makan tahun Encik Ajiz promised to bring me there..so finally dia bawak jugak pegi sana last two weeks..nak kata vacation, holiday, trip like tak sesuai..so we consider it as dating je la kan..

tengok my friends pergi sana dulu macam "waaa...bestnya.."..since Encik Ajiz dah janji nk bawak, ku butakan saja mata bila melihat papan tanda "Bukit Tinggi" everytime lalu nak balik kampung..

dah naik tu excited la..walaupun macam, "ni je ke?" haha

weolls gerak on 11 am, singgah Cheras to have our lunch at Haji Hassan's..lama tak pekene ayam kampung n kerabu perut..after lunch, lebih kurang pukul 1, weolls gerak to Bukit Tinggi..

u have to pay rm12 per head per entry at the main entrance. then we went to the Japanes Tea Garden first..memang taman la atas tu..we park at the parking lot, then walking (or hiking for me yang lembik x larat naik bukit) to the garden. so kat atas tu just amek gambar, rent a kimono and jalan-jalan n tangkap gambar lagi banyak2..ok harga sewa kimono is rm20..for me ok la daripada nak beli pastu simpan, sampai masa buat sarung bantal..haha (nak belajar kat jepun tak cukup pandai)

lepas visit the garden, we went to Colmar Tropicale..it is a French style resort..cantik la kan sebab tak selalu nampak. kat sana just tangkap gambar, watching stage performance and minum2 makan2..a few restaurants yang kita boleh pilih..harga standard resort la ya..tak de stall2 ni..so we decide to have pizza and juice..sedap..i ate 3 slices pun rasa nak lagi..selalu dua je..

dah makan weolls pun heading back to Nilai..sampai around 6pm..sekejap je kan? dengan traffic jam kat mrr2 lagi..

ok nah..santapan mata kalau2 uolls nak pegi nanti..
































*sorry sebab banyak sangat muka iolls.. >.<

Saturday, August 31, 2013

Just To Say Hi !

Assalamualaikum dearie friends..

I just drop by to say hi since i was too busy lately with all the assignments and research and thesis and presentation and what so ever..I hope u guys will always happy and have a good life with everyone u love..I'll try to come back here asap and story about my half day 'jalan-jalan makan angin' which dah basi tu..please pray for my success in everything i do now n then..i hope u guys will have a better life everyday..may Allah ease everything for us and have His bless..till then, hugs n love..


Oh, just to make this entry have some colours..a pic of me during my short trip..


Sunday, June 23, 2013

Need To Balance My Life

Assalamualaikum...hello everybody :)

finally after 5 years of struggling not to fail even a paper in exam, i am now a SUPER SENIOR students in IPG.. yes, i am now start to work hard, doing my best in this final semester..insyaAllah next year i'll be a TEACHER..i believe that Allah will give me rezeki for my effort.

i am not a brilliant student who scored high CGPA..but i am OK with my capability and my CGPA..for me it is not the pointer only for us to be a great teacher..we also need a great teaching skill, thinking skill, communicating skill, attitude, perception, motivation, goal, etc..so we have to balance those things and live like a normal person..STUDY SMART..

these days, so many things happened in my life..too many to list down here..so i will try my best to share with u guys when i have the time, mood and idea to write the sentence by sentence..

but this one is something fresh i want to share..it happened earlier today..i never watched any movie alone..but today since my mom asked me to send her to a meeting in Shah Alam, i gave myself a try to watch a movie ALONE! i dont want to just sit in car, during this current weather..haze makes the environment hotter..so i drove to Aeon Bukit Raja, go to TGV counter and bought a ticket of World War Z..i never bought 1 ticket before and it made me feel weird..(ntah pape).. luckily, the women beside me in the hall is alone too..so i pretend like she is my partner for today..haha

JADI, apakah yang peliknya?? PELIK becoz this was my first time watching movie with strangers..and i feel so RELAX!! i dont need to think about anybody..just lean my head at the seat and enjoy the movie..laugh when i want to laugh..luckily i laughed at the same thing "my partner" laughed..so i act normal..

i feel so happy after the movie..i smiled at everyone who looked at me..and i feel happy when they smiled back..now i realized that sometimes we need to do something new to make ourselves happy..and smile to anybody bcoz it also a therapy..dont let our works stress us..live like a normal people..and the most important thing, try our best as Allah servants, perfom all the kewajipan..i am now try my best to be a better muslim..insyaAllah..

Asslamualaikum :D


Friday, June 7, 2013

Chocolate Brownies

Assalamualaikum..ni lah dia hasil brownies saya..




Dah habis dah pun..uolls sila buat..hehe



Wednesday, June 5, 2013

Dugaan orang berpuasa

Assalamualaikum wbt..
Aku ni tengah berpuasa ganti..biasalah orang perempuan..ada 3 hari lagi..maka banyaklah dugaan untuk tembolok seperti aku..scroll instagram semua gambar makanan..pizza, meatballs, cake...makanya pikiran aku pn terbang ke IKEA..
Untuk mententeramkan jiwa, aku scroll la recipe dark chocolate almond cake..tapi semua recipe ada guna bahan yang takde kat dapur rumah aku..makanya aku tukar plan..nak wat brownies jela..ni la recipe yang aku akan guna..

Aku cakap kt CT..jom wat kek..sangatlah excitednya anak buah aku sorang ni..maka aku bagi syarat suh dia mandi dulu..pantas ligat dia g mandi..ok la sayang2 sekalian..let me prepare the ingredients n bake the brownies..insyaAllah i'll update the hasil with uolls..till we meet again..XOXO

Wednesday, May 22, 2013

Alhamdulillah..

alhamdulillah..tamat sudah exam untuk sem ni..berakhirnya paper Penyelidikan Tindakan tadi maka tinggal satu sem je pengajianku berbaki..eh! ayat novel !!

all my friends posted on facebook expressing their happiness since there are only one semester left for us to finish our degree..yeah! 5 years passed with success..next semester will be the hardest semester since we need to submit our action research report before we can get our scroll from the MOE.. i hope Allah will ease everything for me, my love, and friends..and also Allah will shower us with rezeki so that we can get a place in school as a graduate teacher after we finish our study..insyaAllah..hanya kepada Mu aku memohon..

but jauh di sudut hati, ada rasa sedih sebak menjelma..cewah!!! finish study, been posted, means we will going back to our hometown..susah dah la nak jumpa, gossip, shopping, makan bucitkan perot lagi..5 tahun setengah duduk sama kat hostel, lebih lama than highschool, baik buruk all that things dah ada dalam kocek..hopefully our friendship will last till jannah..amin..kawen nanti jangan lupa jemput, g negeri orang jangan lupa carik kawan..

haih..sedih emosi tetiba..ok la sayang2 semua..take care..mmuahh!!!

Saturday, May 18, 2013

Universal Studio Singapore

Hi..Assalamualaikum..
setelah 2 bulan baru hari ni nak share..haha..well, orang busy memang begini..tapi sekarang ni pun busy juga..tengah edit proposal..curi masa kejap..

cuti sekolah bulan 3 hari tu me, aziz, iqa n danial, kitorang decide nk jalan g Singapore. dah lama niat, n suddenly on Feb macam "eyh, jom la pegi time cuti sekolah ni!"..(teachers always wait for school holiday kalau nk meronggeng ;p)

ok now, i story sikit2 la, bagi tips kat korang yang nak pergi USS tu..

1) Currency time tu $1 = rm2.40 or rm2.50..so sape yang nak bawak anak banyak2 tu, boleh lah tukar Sing Dollar banyak2 jugak..tukar kt Malaysia, sbab kt dlm USS lagi mahal nak tukar..takut anak2 tu berguling Hindustan nak mainan..hehe..unless nak guna credit card,..owh, maybank pn ade tapi kne la g set international dulu ye..

2) Tiket plak, one day pass $74 for adult, $54 for child, and $36 for senior citizen. selalunya orang pergi sehari je, tak pergi 2 hari..kalau pergi masa cuti sekolah, lebih baik amek Universal Express ticket..add on $30..total dekat rm300..tapi tak payah nak beratur panjang gila!!!! boleh repeat banyak kali..kalau x naik sekali jela, sebab memang nak pengsan beratur especially nak naik Transformers The Ride and roller coaster Revenge of The Mummy..belum kira roller coaster gila Battlestar Galactica lagi..apa benda semua tu? nanti i cerita ye..

3) bawak makanan macam biskut, roti, coklat yang ringan2..air pun jangan lupa..almaklumlah tempat macam tu semua pun mahal..kalau naik Genting pn mahal, ape lagi yang Sing Dollar ni kan..air minuman brand f&n coca cola tu $2.50..kia la sendiri bape ringgit..haha..

4) kalau nak makan, tengok kat maps yang dorang distribute kat dalam tu..ade senarai untuk kedai halal..jangan masuk kedai pizza yang ade chef gemok tu, tu non halal restaurant. aritu weolls makan kat fast food restaurant kat Mel's Drive-in..makan burger set $12...sedap sebab harga sedap..haha

5) kalau uolls jalan x bawak budak kecik, so xyah la masuk yang macam cartoon2 tu..bazir masa..better terus g kat game yang best2 terus..sbab memang takkan sempat nak tawaf satu USS tu..from our experience, benda yang paling best Transformer The Ride.. korang boleh naik Autobots g lawan ngan benda2 jahat tu..best!! memang x leh nk digambarkan ngan kata2 la..haha..seriously macam dalam movie..benda lain yang best;
-Lights, Camera, Action! - Steven Spielberg
-Battlestar Galactica (Cylon, Humans)
-Revenge of The Mummies
kalau bawak anak boleh la masuk kat The Lost World, Far Far Away, and Madagascar..banyak stage show untuk korang tengok..leh dapatkan jadual kt orang yang jaga pintu stage tu..

6) kedai souvenir pn banyak..pilih je nak masuk yang mana n nak ape..hehe

gambar2 ni untuk tatapan uolls..haruslah ada muka i n kawan2..kata pn camera i..hehe

feeling2 hollywood 

ni la kedai non halal tu..ingat!

mmuahhh!!!

genoknya aku!!!

ni kt nak masuk kat autobot nest..benda ni ygdorang nk curi tu..kne bratur setengah jam nk g battle..


sepanjang jalan nak masuk..office dorang ni..

map ape ntah ni...

wait for ou turn! pki gogles ni baru la rasa real..senget2 badan nk elak peluru..haha

ni la benda yang bawak kami tadi..iqa n dan!

actually x naik ni..tp masa movie tu umpama kita dalam dia...

time ni dah lenguh2 kaki..tapi nak gak masuk..n x rugi bratur lama gila..nak pengsan rasa..

kat rumah shrek ni!!

anak buah aku si siti tu tengok gambar ni and  tanya apa acik patin buat kat tandas shrek?? erk??? tandas rupanya..haha

pose wajib la g uss kan???



semoga post ini membantu anda2 yang nak pergi USS!!!

Monday, May 13, 2013

Alhamdulillah Rabbil'alamin

Alhamdulillah, dah lepas 1 paper..dah boleh la kalau nak kemas notes Bimbingan dan Kaunseling Kanak2 ni...ikut perkiraan aku lulus..jadi tak perlu study lagi dah subjek ni..

sekarang nak focus on my proposal..i need to 'murnikan' the way i present it here n there..semoga lebih berbahasa selepas ini..

"tahniah kawan-kawan sebab dah LULUS subject Bimbingan n Kaunseling KK ni.."

Sunday, May 12, 2013

I Just Need To Talk..

Oh Hello.. Assalamualaikum..

yeah..i just need to talk..mak aku lahirkan aku yang sedia extrovert..so i can not sit down, read my books, notes, skema jawapan, spots question, for hours without talking to anyone..my roomate is out for her late lunch, and i was like.....kebingungan! so this problem end up with writing this post! sorry if i annoyed u guys with something which totally not important like sampah..hahaha...ok la..nak sambung study, btw, good luck to all of u yang ada paper esok..doa banyak2 moga dipermudahkan urusan menjawab soalan..mmuaahhhhh!!!!!


"dulu aku suka cakap dalam kete, sampai mak abah tanya tak penat ke cakap tak benti?"

Thursday, April 25, 2013

Cooking Class in Science Class??

Assalamualaikum my dear readers, friends, teachers, students, parents, and whoever read my blog.. thank you for keep visiting my page even it has been a long time im away from blog. i just finish my practicum (in education field we call practical as practicum), so starting from this week, i have my student's life back. which means i will have time for blogging. weeeeeee :D

straight to what i want to share with all of u..i think this post will give all other science teachers an idea on how to turn their teaching become something meaningful. my lecturer always tell us to read "Apis Tak Kesah" (it's a blog) to check and learn how he done his teaching in school. but until now, i still didnt check his blog. but what i believe, he must did something really good until he can published a book and get a scholarship to do Master in UK.

being a practical teacher, we need to learn lot of things from other people especially those who have involved in this field for many years. when i went for my third practicum, i got a mentor which have been teaching science for 20 years. what i can learn from her is, we need to bring the students into the real world everytime we teach them a concept. by doing that, our students will easily adapt the new concept in their mind and memory.

for example, in the topic Microorganism, they learn about the characteristics of bacteria, fungi and virus. to make the concept become something concrete and meaningful, she plan to prepare doughnuts with the kids. that is what she always did in the past years. by time she told me the plan, i realized that it is not impossible to have a cooking class during science class. so with the help of "makcik" cleaner, we set up the gas stove and the things and ingredients need to make the doughnuts.

but u must remember, it's not just making doughnuts during that class. while they preparing the dough, we need to ask them some questions to recall their knowledge and concepts that they have learned in that topic. we want them to understand the process well, not just making the doughnuts and eat until full. we can ask them about the characteristics of yeast, the need of the yeast in making doughnuts, bread, or pizza, and make them observe the change of the dough, effect from the yeast breathing activity.

The ingredients : For the dough, flour, yeast (mauri-pan), butter or margarine, salt, sugar  

The lesson begin. Teacher ask the students to recall what they had learned about the microorganism (yeast)

Let the students make the doughnuts. (budak  paling nakal in my class). see how they can behave if they actively involve in their  learning.

Give 10 minutes for the doughnuts to rise. 

Nice right? make sure u are the one who fry the doughnuts. keep the students away from the stove and hot oil. 

Their happy face eating the doughnuts.


HAPPY STUDENTS, HAPPY TEACHER !!!



TQ :)