Monday, March 18, 2013

Asam Pedas versi Cik Pipat

Assalamualaikum wbt..

Hari ni saya makan asam pedas..jadi saya akan cuba menggunakan bahasa Melayu..hahaha (laju sikit nak naip)...
Saya bukan lah nak kata saya pandai masak..apalah sangat budak umur 23 tahun plus plus boleh masak compare to mak mak awak yang dah 50 60 tahun tu kan? Tapi kalau setakat nak isi perut sendiri..isi perut my family..isi perut my HTB..boleh la..takde la mati kebulur..hihi..
Jadi balik sekolah hari saya buka freezer..ada ikan parang dah siap potong 5 keping..tringin pulak nak makan asam pedas..jadi bermula lah kerja mengemas dapur dan memasak..i grow up with my mom cook..since she came from Kelantan..and bermastautin di Selangor (my abah is Javanese), so we always makan makanan jawa n kelantan..manis vs pedas..so agak2 mcm mane rasamy mom punya asam pedas? Hahaha..her asam pedas not too thick or to cair..yang sedang2 aja...dia tak suka pekat2 ni..banyak sampah katanya..samala ngan tomyam..saya boleh ke mana2..tembolok katakan..
Ok now saya nak share recipe asam pedas saya..not my mom's ok..sebab saya tak pernah menuntut ngan dia bab memasak..just tengok n guna logik akal..hehehe

Bahan2:
3 keping isi ikan parang (yang dah belah tau)
2 biji bawang besar (kalau nk cair 1 je)
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
3 sudu besar cili giling (nak pedas boh lebih)
3 keping asam keping
Garam gula secukup rasa
Minyak masak
Air
( tambah bendi, bunga kantan n daun kesum kalau suka ye)

Cara2 masak:
Blend bawang, bawang putih and lengkuas. Tumis bahan blend dengan cili sampai pecah minyak..this to make sure cili tu masak..kalau tak sakit perut..masuk garam gula n asam keping..masuk air..tunggu mendidih..masuk bunga kantan kalau nak..pastu masukkn ikan daun kesum n bendi..tunggu sampai masak..kalau nk rasa tu cukup boh la maggi cukup rasa..hehehe..pastu leh la hidang..simple kan? Ni la dia asam pedas versi cik pipat..selamat mencuba!!

Sunday, March 17, 2013

What's your favourite food?

Assalamualaikum wbt

Remember when we were in primary school, we used to write our biodata in friend's nice super cute notebook and asked them to write back in ours? ;D
Remember we also tell our favourite food in that book?
If u ask me now what is my favourite food, i swear i cant tell u..banyak sangat!!! It depends on what i mengidam on that day..yes mengidam means nak sangat2..not bcoz im pregnant! (Kalau la saya dah kawen... ;p )
But i can tell u one of may favourite food which can make some of u kembang tekak..cuba teka!!!!
SUP KAKI AYAM !!!! I will feel so geram when looking at those chicken feet at the market..cepat2 ambil plastik and kutip yang gemok2..balik rumah terus potong bahagian kuku and cook them with rempah sup tulang..my nieces also like it..

So what's your favourite food?