Monday, May 14, 2012

guru dan baju kurung

yes, i'll be a teacher in the next 1 year n half..insyaAllah..as we all know, the dress code for a teacher must be baju kebangsaan for ladies which are baju kurung or kebaya..fyi, jubah is not a national dress, so some school not allowing their teachers to wear it..tapi pelik, kebaya digalakkan pulak..ahh! lantak pi la kn..

isu nye sekarang, saya adalah orang yang cepat bosan dengan baju-baju yang saya ada..tetapi, masalah muncul bila nak tempah baju..the tailor yang i suka dia punya jahitan sangatlah tidak menepati janji..jadi, untuk mendapatkan baju yang boleh disiapkan tanpa sakit hati dengan tailor, baju kurung yang dijahit oleh ibu saya adalah jawapannya..but my mom always has a lot of work to settle at her office, plus my father is not very well..(kaki dia xleh berjalan sangat), so kesian kat my mom..kesian-kesian pun i always ask her to siapkan baju i..jahat kn i ni? tapi seorang yang saya panggil 'mak', tidak akan mengecewakan saya..

sedang saya meng-iron baju tadi, terfikir, sampai bila nak tempah baju? dahla tailor sekarang susah nk carik..yang ada, suka siapkan lambat..yang cepat, upah boleh dapat dua pasang kain..haih..

jadinya, i'm planning of learn how to sew my own baju kurung during this semester break..baju kurung je jadila..untuk permulaan kn? lagipun apa guna my mom beli mesin jahit komersial yang besar gajah tu kalau tak digunakan?? :D

dear friends, please pray for me so that my plan is not 'hangat-hangat tahi ayam'...hehe

lebih kurang macam ini la mesin jahit mak saya yang baru jahit baju x sampai 10 pasang kot..belinya tahun lepas..(gambar curik google)


baju kurung untuk dipakai lusa..esok punya sedang di-iron ketika ini :D


marshmallow jelly cheesecake

jom try this recipe..sape yg dah try, jgn lupa bagi i rasa..yummy!



Sunday, May 13, 2012

ngeeee :DDD

susah tau nk bukak mulut macam ni..2 minggu lagi pasang yang bawah pulak!

yesterday, 12 May 2012 was the first day i put on my braces..hahaha..finally!!! most of my frens cakap sakit n susah nk makan..tapi saya balik dari klinik terus bantai cakoi ngan kaya..haha..sedap je makan..malam pulak sepinggan nasik putih n paprik campur..a bit difficult to chew..tp klu sepinggan tu, paham-paham la kn..xde la sakit sangat..maybe sebab my case x teruk..just because my teeth jarang-jarang, n kecik comel2..dulu Abdul Aziz always cakap gigi i macam jerung..hahaha..ok, we'll see the result after 2 years..

thanx mom for the sponsorship..hahaha..eyh, i'll graduate with this braces still!

happy mother's day mak!!!


selamat hari ibu..sorry for being a bad daughter for u..though i am like a disaster that came to ur life, u still face it with patience..but u should know that i always love u..thanks mom!

Friday, May 11, 2012

satin roses

dua malam lepas, me n my fren zaty azman, g la jalan2 kat uptown mines..tangan pun apa lagi..gatal la nk menyopping..tapi masih dapat di kawal..i bought five cute satin roses brooches for only rm10..ok..tu kira harga bese la tu..hehe..walaupun dah download video tutorial on how nk wat sendiri brooch tu, n dah beli pn satin ribbon, xde masala..so beli je la kn? :D

cute right?