Thursday, March 29, 2012

life as a practical teacher

pejam celik pejam celik dah nak habis 2 minggu me and all my friends from IPGM Kampus Pendidikan Teknik sem 5 be in school for practical..before this i thought practical season is where we will have only 2 to 3 hours to sleep, panda eyes, slim the body for free, hairfall without control (that because of stress not bertarik rambut with cikgu2 skola..) n bla bla bla which all are negative..but alhamdulillah, for this 2 weeks, i still can live my life as a normal people..hehe

bangun pagi at 5.30 am every morning, but if i feel so sayang nak lepas bantal n my syg's baju busuk, i will have xtra 10 minutes..hehe..only 10! mandi, solat subuh, siap2..6.30 start the car engine, take 5 minutes until the engine is ready, n..gooooooooooo to schoooooooolllll...only need 1 hour to be ready since i dah siap2 iron my baju kurung and tudung..hantar mak dlu gi skola die, then barula me n nadia heading to our school SK Jugra..owh! NADIA, she is my partner for this first pract..later i'll introduce her n our school yang ceria, best, beautiful wallllaaaa!!! belum tangkap2 gambar lagi..so malas nk bawak camera yang gabak tu.. :D

at school we teach science and physical edu..PJ la..PK too..prepare for our lesson by doin lesson plan, worksheets, teaching-aids..all the work we did together and finish them up before we go home..so balik rumah everyday around 3 to 4..tak kesah pun..really..coz sampai rumah, we can rest our body and mind, get enough sleep..wonderful dream but always weird..haha..but sometimes, bile keje banyak sangat especially when our lecturer want to observe our teaching & learning session, we still need to make some preparation at home...2 kali je pun..

so, tu la..people always said that "senang je jadi cikgu ni, balik tengahari, cuti pun banyak.."..but realitinya..SUSAH!!! especially when we need to teach a weak students with lack of science concepts and knowledge..kadang-kadang nk je jawab balik.."senang if anak u pandai and mendengar kata..behave in class..but if ur child is not like that, jangan cakap senang.."

cabaran paling besar as a practical teacher is when we are given a class yang student die lemah..like me..i always think, boleh ke dorang ingat apa aku ajar ni..boleh ke dorang jawab exam nanti..ya Allah, terangkan la hati dan minda mereka..sometimes rasa nk give up je bile kite explain, ajar..dorang wat hal dorang, bangun, berjalan2, usik kawan, then bile kite tanya die tak boleh jawab..nasib baik la anak orang kan? hehe..but i have 1 student yang selalu wat keje sendiri..looks like die tak dengar pun what i said in front..then i tried to ask him a question..die boleh jawab, praphrase..means die faham apa aku cakap..hehe.. ok, yang ni cikgu tak marah..hehe..

whatever cabaran n tanggungjawab yang kita kena pikul, just be positive..kita boleh jadikan hidup kita senang kalau kita tak mnyusahkannya sendiri..so frens, u have ur choice!