Wednesday, January 26, 2011

C.E.R.M.I.N

entry ni bkan la pasal filem ke ape..tapi tentang aku yang nak beli cermin..sebelum ni tgk cermin x sampi la 10 kali sehari..lbh kurang 5 kali je..tu pn x sampai 1 minit..sekali je la yang berminit2...klu nk make up g kelas...kua makan, sezarah bedak pn aku x pakai...ye! jgn kau ngada2 x percaya...aku make up sekadar untuk menutupi keaslian muka yang boleh wat aku bersyukur pada Allah dengan anugerah bernama MUKA ni...

kalau dah jarang tengok cermin, watpe nk beli cermin lg?? x cukup ke cermin yang melekat kat pintu locker??

jawapan nya adalah TIDAK!

kenapa aku nk beli cermin??

sebab ade org cakap, beli cermin besar2 n cermin diri kita dulu..so pastu baru la kite boleh nk judge orang kn?slalu org cakap camtu...aku pn cakap gak...tapi aku x pnah wat...so, ape kata aku wat dulu...muhasabah tu penting supaya kita boleh jadi manusia yang lebih baik dari masa ke semasa..

kalau ade cermin besar, nak letak mana plak kn??letak kat dinding, ade poster Twilight..nk letak kt pintu, pnuh jeans aku bergantungan...masalah tempat plak...hmm~

akan difikirkan..

aku x perlu upah Zahiril Adzim untuk jd model n dancer n nyanyi lagu Tolong Ingatkan Aku...sebab kau dah ingatkan aku dulu sebelum aku minta kau tolong..TERIMA KASIH!!

dah ade cermin besar nanti mungkin aku akan sedar yang aku x layak untuk duduk ngan kau..berdiri ngan kau...berjalan dengan kau...makan dengan kau...ketawa ngan kau...semuanya ngan kau...aku x layak...

mungkin waktu itu aku sedar, aku bukan untuk kau dan ramai lagi yang layak berdampingan ngan kau...

cukupla sampai di sini aku melayan emosi...

sebelum tu, disebabkan sekarang aku bergelar pandu puteri kadet, kata-kata hikmah untuk hari ini ialah,

"hidup tak selalunya indah, langit x selalunya cerah"
"hidup ini ibarat roda, kadang-kadang kita di atas, kadang-kadang kite penyek dilenyek pada jalan tar"




simple smart sleek

maybe will be in my closet in future..but i really dont like the swirls printed on it..plain is much better..








Monday, January 17, 2011

pershabatan itu indah..

orang cakap persahabatan tu satu yang cukup indah...tidak dinafikan..tapi bile kite gali dalam-dalam satu persahabatan tu, banyak sebenarnya benda yang x best happen..sometimes we actually really have the time to make something clear..i mean everything especially in friendship..tp kite just let it go tanpa fikir, ade lagi ke peluang tu untuk kita? sometimes we did something yang kite x sedar kita silap..n kita rasa kita betul..then we tell the whole world bout it without doing any reflection toward our self..sebaik-baiknye, ambil la masa seminit dua before tdo untuk reflect diri kita..btul ke ape kita wat? salah ke? sometimes keep it silence also better...but make sure it will be very silence..klu nk bercerita pun make sure that person yang kite bagi tau x menyebelahkan kita...atau kata lain dia seorang yang rasional...boleh memberi comment membina serta memotivasikan...sebab xnakla orang tu plak lebih2 buat muka...but always remember, we r not always rite...

as the third party, jangan la kita sesenangnya berburuk sangka dengan orang lain...klu x tahu hal sebenar, guna jalan selamat untuk membantu kawan kita yang bermasalah...jangan la dengar cerita sebelah pihak dan sewenangnya menyalahkan org lain...

saya manusia biasa yang tak terlepas dari dosa...hampir 22 tahun mematangkan fikiran untuk menilai baik dan buruk...walaupun kadangkala ada melakukan perkara yang sememangnya mendtangkan keburukan..kalu di kira dari skolah tadika sampai la skarang, macam2 kawan saya ada...saya bukan jenis orang yang memilih untuk berkawan..asalkan saya tahu dulunya dia tak melakukan sesuatu yang buruk tentang saya, saya senang untuk memulakan persahabatan...dari yang suka condemn depan2, membalas setiap kata dengan sinis, salah sangka yang membawa pergaduhan hampir setahun hinggalah yang mengata saya di belakang...saya tahu kawan saya itu bagaimana...

memang saya senang bertukar mood, tapi saya tak la sekejam manusia yang nak wat muka x fasal2...orang kata angin ape tu?? angin........ape ntah...boleh tolong ingatkan x??

maaf andai saya terkasar bicara...besela klu dh moody..tapi semua bukan di sengaja...n kalau saya x respon ape yang anda cakap, sama ada saya x dengar, atau tengah fikir benda lain....saya bukan jenis manusia yang hendak mengekspresikan kebencian, ketidakpuashatian, kemarahan secara berdepan...klu saya x puas hati n xtahan sekali pun saya x akan wat begitu melainkan something tu kene diselesaikan, then i will text them immediately when im ready to do it...tapi wat muka tu x..melainkan anda saja yang berasa begitu...saya dilahirkan dengan muka yang x friendly...even senior KUSESS dulu yang paling benci saya pun leh jadi kamceng x ingat...semua sebab muka x friendly...tapi saya bersyukur....at least ade muka...

kawan yang kita gaduh tu la yang akan kita minta pertolongan dari mereka satu hari nanti..kawan itu juga la yang akan mendengar masalah kita...menghulurkan bantuan ketika kita memerlukan...jadi jagala hati dan perasaan seorang sahabat itu...

jangan la pulak senang terasa...ape kata kalau terasa tu terus tanya...takut kite je yang perasan...

to all my frens...im sorry for all my wrong doings...and hope that our friendship will make us happy dunia dan akhirat...

trifle!!


klu mggu lepas aku wat cheesecake, mggu ni aku wat trifle...simple je...my love mestila jadi tukang melantak..haha

Wednesday, January 12, 2011

Lemon Cheesecake



Fed up melayan connection WLAN yang umpama segan2 je nak sampai ke bilik aku yg sememangnya berada di ceruk blok D2..atau nama lainnya blok Tun Dr. Mahathir..Dr. bkan DR. ok?

bile ada idea, xleh plak aku nk sign in...bile dh boleh sign in, kososng plak pale otak aku...

kerja dah mula banyak...nama pun PELAJAR...masuk sem baru bermakna jadual harian (bapak skema) pn dipenuhi oleh peruntukan masa untuk melakukan ASSignment...haish....

HAKIKAT!!

xleh nak kata ape...buat je sehabis baik...

azam tahun baru, cuba MERAJINkan DIRI... (baru terfikir ok?)

nk share!! nk share!!

weekend lepas aku balik umah...wat cheesecake...LEMON cheesecake...x confident langsung lnak wat...takut x jadi...tp demi sayangku punye bday (die kata jangan beli kek,so aku wat la)...aku gagahkan juga diriku di malam hari...

prepare barang...

digestive biscuit
butter
3bj telur
1/2 cup castor sugar (tp aku gune icing sugar...ade hikmahnya)
750 cream cheese
1/4 cup of lemon juice

tp bile tgk telur dlm fridge, MAK!!! telur x beli ke?? ade 2 je ye....xpe2...ade 2 bji telur ayam kampung yg fresh...boleh la kan???hehehehe

hancurkan biscuits...si kecik aina belum tdo...die pn sibuk2 nk join hancurkan biscuits...bagi la gelas plastik suh ketuk2...bkan men suke die dapat tolong acik paten...hehe

campur ngan butter yg dh di cairkan...press dlm loyang then masukkan dlm fridge...1 jam la ye...

aku dh pecahkan telur....pastu cari mak akunye mixer...haish!!! xde!!! MAK!!! mixer mane?? tgh malam buta kitorang mencari bende tu...semua kabinet kitorang geledah...maklumlah, dekat 2 tahun x wat kek or cookies...lesap ntah ke mane...x igt plak if ade sedare mare yg meminjam...

mak aku kuakn blender baru....haha...LAWAK! aku pk, boleh pakai ke idea mak aku ni....CUBA je la....

motor blender tu x idop!!!!

gune blender lame plak...baru beat telur n icing sugar, tercabut plak base die...adeyh~~~~

xpela....meh kite guna tangan...

TANGAN!!!!!!

tangan kanan saya ok...

masukkan dlm bowl besar...masukkan 250 cream cheese....aku pn memutar tangan aku umpama pemutar mengikut arah jam tanpa bertukar arah...

CAIR...
CREAMY...

masuk lg 250g...sedkit berat disitu...

SEBATI...
LENGUH...
MERAH TAPAK TANGAN...

lagi 250g...berat gile....

sabapr pat...tgk jam,

2 PAGI...

memutar dan memutar....

boleh tahan sebati....masukkan lemon juice....

rasa sket adunan aku td....

SEDAP!

masuk dalam loyang td....


dan
BAKAR!!! x tunggu siap pn, aku terus tertido....

pagi tu......TADAAAAAA!!!!!

merekah cket...tp rase tiptop!! mcm SR punye...

x sia2 usaha aku sampai lenguh tangan, sayang saya kata sedap...abg ipar yg gile cheese pn kata sedap....huhu~

leh gmok cmni....(mmg dh gmok pn)