Wednesday, October 27, 2010

Friends that make u happy







planning for Genting next year...Eqa as the organizer!!! hahaha...make it real dear!!

Sunday, October 17, 2010

cornflake madu~

raya dh lme berlalu..tp kotak cornflakes blum terbuka lg...

flashbacks....

raye kali ni kite wat cornflakes madu je la mak..yg lain pn mak dh beli kn???



tapi x terbuat pn...bz sangat agknye ari tu...so td aku pn g la leburkn butter..+ madu + gula....

gaulkan ngan cornflakes n bakar...

pas magrb td aku masak sup tulang...sedap...hehehehe.....

sementara tunggu nk siap bakar cornflakes tu..aku bace buku...tibe2 si kecik aina datang nak baring kt aku...dah ngantuk..aku pn tepuk la bntt die sampai tdo..sebelah tangan dok pegang buku...tepikir...dah de anak kang aku cmni ke??cmne nk further study klu ade anak kecik...mesti susah..huhu

tadi cm bnyk bende nk tulis...lupa la...hehe

Tuesday, October 12, 2010

mimpi yang x sudah...

nak tau x..saya rasa saya seorang manusia yang pelik..sedang orang lain lena dalam tidur..saya sibuk berperang dengan mimipi yang ntah ape2..setiap malam ye..setiap malam!

nak kata sebelum tidur saya berangan..x pulak..baring, guling2 jap, dah tertidur...dah bertahun-tahun x tidur lena...mesti mimpi n terjaga 2 3 kali...knape ye?? letih...

kadang2 macam bermesej...mimpi yang sama berulang-ulang setiap malam...ntahla..

tidur pn letih~

Wednesday, October 6, 2010

mengemas bende2 kecil...

jangan fikir bukan2..hahaha

aku nk tdo xleh...sedangkan org lain sebok mbuta berjam2..aku ni tdo 3 jam mlm td, tp xleh tdo..ngantuk mmg ngantuk...nak wat kje otak plak xleh pk..so aku pn kemas la barang2 aku dlm locker yg besepah tu...yela..pas guna campak je...lately banyak kje kne anta...so nk mngemas tu cam buang masa...hahaha
sepah kan???hehe



minum susu dulu untuk tenaga..



keluarkan semua dulu....


mekap stuff

saya rindu jam adidas saya yg comel :(



ye...saya pakai cologne superman...ingat bdak2 je ke leh pakai???




brooch yg sangat di perlukan



makanan untuk rambut..




basic needs...haha
(konon)



dibeli bersama sapini....



dah kemas...agak blur coz using vga hp camera

blueberry cheese tart...

hye kawan2...saya fatin...ini adek saya, pipin...kami suka makan cheese tart...eyh, saya sorg je....hahahaha

aku ni mmg obses sehingga obes terhadap cheese tart and cheese cake...boleh kate seminggu paling kurang 2 kali aku g King's beli cheese tart...walaupun pastri die agak keras, tetap sedap...lagipun mane lagi kedai tersdekat aku boleh g smate2 nak makan cheese tart...hehe

terfikir gak..suka makan, xkan xnak blaja wat...aku baru je search resepi die...meh aku share ngan korang...sbab aku xtau bile aku leh wat, so if korg dah wat, anta la kt aku cket...heee ;)

Pastri

250gm mentega
60gm gula icing
1 biji telur
1 biji kuning telur
420gm tepung gandum
1 sudu makan susu tepung (optional)
1 sudu teh esen vanilla


Filling

250gm cream cheese
50gm mentega
60gm gula kastor
1 biji telur
3 sudu besar whipping cream
Sedikit blueberry filling (mashed) secukupnya

Methods/steps

Cara-cara membuat pastri:-

  1. Pukul mentega dan gula icing sehingga rata. Tidak perlu pukul hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul hingga telur sebati dengan adunan mentega tadi.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan susu tepung sekiranya susu tepung digunakan. Uli menggunakan tangan dengan perlahan.
  4. Simpan adunan pastri ini ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam untuk merehatkan adunan pastri dan proses ini akan dapat mengelakkan pastri mengecut bila dibakar.
  5. Setelah 1 jam, kuarkan adunan dan canai mengikut ketebalan yang diingini. Masukkan ke dalam acuan mini tart dan cucuk dengan garpu.
  6. Bakar dengan kepanasan 160 ºc sehingga kekuningan (separuh masak)

Cara-cara membuat Filling Keju:-

  1. Pukul cream cheese, mentega dan gula kastor sehingga sebati.
  2. Masukkan telur dan whipping cream. Pukul sebentar sehingga adunan telur dan whipping cream sebati.

Cara-cara membuat blueberry cheese tart:-

  1. Masukkan blueberry filling ke dalam kulit pastri yang telah dibakar dan diikuti dengan adunan cheese.
  2. Lorekkan sedikit blueberry filling di atas adunan cheese.
  3. Bakar pada suhu 180ºc selama 10 - 15 minit bergantung kepada oven masing-masing.
Additional Tips

Seelok-eloknya pastikan cheese tart ini tidak "over bake" untuk mengelakkan permukaannya tenggelam ditengah-tengah.

haaa...macam senang kan?? tapi klu kat banting, agak susah nk carik cheese...masih kampung la katekan..ingat tau..dah wat, anta kt aku ok??


*aku letak link kt jom masak2...

Monday, October 4, 2010

berfikir dan terus berfikir..

orang kata, kalau kite suka berfikir kite xkan nyanyuk..or maybe lambat la kot..belum mula kerja, aku dah berfikir, pencen nanti nk wat ape ea?wat bisnes kecik2..g masjid..pe lg ea??? mengenangkan abah yang dah pencen 3 bulan and dia just duduk umah, aku dapat rasa kebosanan die..tp nak wat cmne, kaki die sakit and he cannot travel for a long journey...nek kete kn x selesa nnt..n die xleh nek tangga, mesti ade seat bowl klu nk gune toilet..even aku ade mase nak bawak die jalan2, aku kne gak fikir kemudahan2 n kesenangan die..jadi aku xtau nk bawak die g mane..it is a sad thing ok..slalu klu aku n mak nk g memane, mesti kne tggl die..bkan kitorg xnk bawak..kdg2 die sndiri xnak ikut...

sekarang ni aku selalu fikir..bila aku nk berubah kepada cara hidup Islam yg sebenar..org sekeliling selalu kata, kite perlukan masa..sikit2 dulu..jangan mendadak dn akhirnya mcm hangat hangat tahi ayam..betul tu..tapi aku fikir balik, bila aku nk mula...mcm mne aku nak mula?dalaman dulu or luaran?aku perlukan sokongan..especially from my syg..i need u darl..

skarang ni gak makin banyak article, note from fb, blog or wateva jenis penulisan yg aku bace n mendorong aku utk berubah..tp bersedia ke aku ni..kdg2 aku rasa aku dh boleh..tapi pastu aku balik jd manusia yg lupa..wat lg dosa..aku rase cam hipokrit plak..haish..xtau la cmne..

terus berfikir, mana aku nk start..pemakaian..ibadah..perlakuan??

wat masa sekarang, aku cuba dulu part ibadah..sebab aku rasa bila yg dalam dah kuat, baru aku leh tukar yg luar..btol ke?? hopefully btol la...

fikir mati..hurm..bile2 je aku leh mati..mungkin aku x sempat bertaubat..astaghfirullah..mengenangkan balasan yg aku bakal terima..mesti dahsyat..

aku pernah mimpi aku dlam alam selepas mati...aku pggl mak aku, kakak aku..dorg x dengar..aku nmpak mayat aku je..nangis beriya2..aku pn dah x ingat sangat pe jd...tp aku nagis teruk sangat...sampai aku dah bangun pn aku nangis lagi..abes basah bantal aku...yg aku tau mimpi tu mmg dasyat..lepa tu aku jd baik sekejap..skarang aku jahat balik...bile fikir balik, Allah tu mmg sayang hambanya..dan aku mungkin salah sorg yang terpilih untuk mimpi mcm tu..sepatutnya aku dah berubah sekarang..

jadi, aku sangat memerlukan sokongan semua kawan2 aku..ingatkanlah aku...nasihatkanlah aku..

ok la..nk sambung wat assignment..

salam..

Sunday, October 3, 2010

2.10.10

oh...sudah lame aku x mengepost ape2 entry..agak terbiar blog ni rupanya..lebih kurang 7 hari lagi nk sampai tarikh 10.10.10..means my syg ade 7 hari je lagi untuk menikmati dunhill, winston or wateva racun perosak yg dia nak isap..hehe..syawal pn dh nak abes..tapi masih banyak lagi rumah terbuka...maybe sampai sabtu...akhir syawal...

xtau la ape nk di cerita..klu tym xde masa, banyak je cite nk tulis..

aritu ade tgk 1 blog ni..blog tu masuk magazine remaja..about a hot mama obsession of high heels..aku yg x brape obess x obsess ni pn jd gile tgk heels die..tp tym blaja ni susah kot nk ade hobby cmtu..harapkan elaun, mmg x mampu..jadinye aku terfikir la..dah kje nanti nak gak collect high heels...klu skrg ni mesti mak aku bising...bukan sebab duet..tp sebab tingginye heels tu..tym aku pakai die ok je...hehe..mcm ari tu aku de beli 1 heels ni...im not very sure bout the height..maybe 3.5 inc kot...dah lme beli baru bawak balik...then die kata "nak pegi mana pakai kasut tinggi2 tu??tinggi gile!!"...hehehe..yes, mak saye slalu dan pandai mgunakan word 'gile'...haha

seterusnye berkenaan my face yg sama tp x serupa ngan my sista...it's ok klu kawan2 yang slah panggil...contoh nisha yang selisih ngan kakak aku kat luar blok dulu..she talk to her mcm ngan aku..kakak aku plak senyum je x jwb pape...then aku plak perasan kejadian tu...pe lg..gelak la...
anak kakak aku pn leh konpius mne satu mak die...

aritu tym aku nk balik cni...aku pakai r kakak aku nye long sleeves coz aku x bwk balik bju lawa nk g open haus..kakak aku plak pkai aku nye shawl..

si comel aina ni pandang aku.."aten"...."eh..mama..."

mama die naik atas lalu dpan die..tym ni aku x pasan lg..

die pn pggl.."aten..aten..aten.." sambil pandag atas...(means tangga la)....

aku tgh apply eye liner..wat bodo je la coz die dh kt dpan aku...npe plak nk pggk aku kn?...

mama die turun then sepit rambut die ngan hair clip..

die pggl lg.."aten.." n pgg pipi mama die..."eh..mama..."

then die pandang aku..."aten!"...

korg paham x??hehehe...

eyh..aku dh lambat...nk kuar makan ngan ajiz..next time sambung citer alik k??tata~



btw, ni gambar latest aku n ajis