Tuesday, October 27, 2009

exam!!!

dah lame kan aku x update...banyak snanye bende yg jadi...yg best...yg x best...tapi aku malas nk type...x de mood...

skang dah stat study week...spatutnya aku dalam mood exam....


sepatutnya ye!!!

tapi tidak sampi ke situ lagi....

baru nk mendaki....

owh...merepek kerepek sudah~


weekend ni plak kenduri kawen abg aku....mmg spoil mood exam...

sape yg rase nk mlantak nasik minyak...mai datang umah aku k??


selseme melanda!!!

thanx kpada yang bagi ubat.....sayang kamu!!!! mmuuuaaahhhxxx!!!

k la....

nk mencari mood study...

*poyo*

Tuesday, October 6, 2009

rezeki bulan syawal...

aku sangat bsyukur bulan ni sbb ade rezeki lebih..smalam aku g mid valley...mmg langkah kanan coz ade akak yg baik ati approach aku n ajak aku wat survey kay office die...aku pun slambe je la kate ok...then after aku amek tiket kt reservation counter, aku g la ikut akak tu naek mnara IGB...wat survey untuk chocolate baru from nestle...sedap...boleh tahan la...n kitorang dapat duet raya from that company rm40...just jawab je soklan die n mkn chocolate...alhamdulillah...lepas la duet tiket 2 orang...weekend lepas aku tolong lecturer aku masak for her open house...aku ikhlas tolong die coz die mmg amat baik n banyak mnolong aku...cmne lg aku nk balas jasa die klu bkan itu caranya...puas aku makan kt umah die yang selesa 2...siap posing ngan porshe lg...x malu kn...n bile kitorg balik, she n her husband bg duet raya...rezeki...alhamdulillah...mudah-mudahan terus di murahkan rezeki mereka sekeluarga...ni antara gmbr kitorang...

kek pisang..yum2


kacau rendang 3 jam tu..



sampai ke malam kacau rendang...dah gaya bibik dah ni..


nak g KFC pun nek porshe..


pnat n lega...




Thursday, October 1, 2009

hari yang meletihkan..


hari ni xdela wat ape sangat...tapi amat letih...xtau la nape...

tadi ade jamuan raya kelas....makan nasik beriyani...besh! ni lah hasilnya...

Friday, September 11, 2009

alamak!!! polis!!!

alkisahnye...malam tadi aku g tesco..nak cari wayar wat projek fizik...aku g ngan kawan aku nek motor...tp malas la nak balik bilik amek purse..aku rembat je purse member aku...aku cakap kat die.."kang kalau ade polis aku cakap la tertukar purse ngan ko.." hehe...so kitorang pon g la nek motor..tapi mmber aku la yg bawak...aku dok blakang...perjalanan pada awalnya sangat la lancar hinggalah aku samapai di selekoh nak masuk tesco....kawan aku cakap, "weyh, ade polis"...dalam ati aku..."cicai btol "..sure kne benti coz nek motor...benti la....kawan aku pun tunjuk la IC n lesen die...aku duk diam je...helmet pon x bkak...senyum je...pastu abg polis pandang aku...ish...."yang ni ade IC??" aku pun action je la bkak purse..."alamak bang!! saye teramek purse kawan saya...kitorang nye purse same...ish...dan2 plak la...erm...camne ni bang...then datang lagi sorang...name die ISMAIL..."x bawak IC...jomla balik balai..." ngok!!! "xnakla bang...saye tertukar, bkan xde IC"...."tapi dik, kalau xde IC kene balik balai..."....pastu borak la...layan je la...dah abes cek motor tu, kitorang pun g la tesco...relax je....lakonan menjadi....hahahahahahahaha

Tuesday, September 1, 2009

gigi oh gigi...

29 august aku telah kehilangan 4 batang gigi...huhu..gigi blakang ok...gigi bongsu...semua sbb gigi bongsu yg bawah tumbuh senget (impacted)..if buang yg bawah, kene buang yg atas skali..so aku kenela buang 4 batang...

jumaat aku masuk wad...HKL..mula2 pegi kat jabatan bedah mulut...amek darah...1st tyme tu amek darah..aku x pnah amek darah before ni...inject pun last aku x ingat bile..tyme skola rendah kot...BCG...haha...2 kali dr. shiun tu cucuk lengan aku...yg 1st tu x dapat...vein aku kecik sangat...sush nk masuk jarum tu...lama gile tunggu vein tu nak timbul...x nampak2...sampai melecet gak la lengan aku kne gosok ngan alcohol wipes tu...pas bjaye amek darah, aku g la daftar masuk wad...patah balik kat jabatan bedah mulut...amek form ape ntah dari dr. shiun...barula naik kat surgical ward 12...g la kat katil no 8...tepi tgkap...nampak la istana budaya...

aku x puase...so mmg dapat mknn tiap kali waktu makan...x sedap...tp sbb lapa... mkn jela...huhu...mlm tu stat kul 12 dah kene pose untuk operation sok...slagi bolejh mkn, kite mkn la...around kul 4 ptg tu, doctor bius datang...isi form..mintak sign...cek condition aku...nama dia felicia hu..umur 31..muda kan??cantik..

sabtu...aku bangun kul 7...pastu nurse suh mandi...aku nye operation turn no 2...pas mndi aku dok kt katil...baring2...ngantuk lagi...pastu mak aku sampai...x lame pastu nurse suh aku tukar baju nk g operate...ok la...aku tukar...kne bkak bra n panties skali...rantai, earings, lg la x leh....tp aku pakai lagi suar hospital tu...x lame pastu, katil biru tu pun sampai....nurse tu suh aku bkak suar.,..dahla blakang tu cume ikat pakai tali2...sexy...aku terus panjat naik atas katil tu...dorg suh aku baring diam2...pastu dorg pun tolak la aku gi dewan bedah (OT)...masuk kat area tu, aku dh rase sejuk air cond...adela nurse tanye2...name...no ic...pengesahan waris...mcm teruk sgt je sakit aku...pastu kul9 aku pun masuk dalam tu....aku tengok semua biru je...dinding biru, org semua pakai baju biru...pastu dorg tinggal aku kat depan bilik bedah 3....lame gak...then de sorg mamat kene tolak kuar dari bilik bedah 2...doctor yg ngan die tu name die siti salmah...aku tengok je mamat tu...sah!!..mamat tu adalah Mohd Adam...die pun operate gg gak..aku jmpe die kt jabatan bedah mulut ari jumaat tu...die blum sedar btul..lidah die gerak2...mcm nk ckp...mulut die kne sumbat ngan kapas...tibe2 je aku gelak...nk kate xcited...mcm org gile plak...tp aku xde la takut sangat...doctor tu tnye, nape aku gelak...aku jawab je sebb tbayang aku camtu nnt...

dr. felicia n dr. siti tu pun tolak la aku g bilik bedah 2..aku tunggu luar dulu sementara nak tnggu dorg prepare untu aku...pas aku masuk je...dorg terus pindahkan aku nek atas surgery bed tu...dorg bukak baju aku...ngokngek btol...aku pndg la nurse tu, die kate xpe...dorg cover..pastu dorg pasang wayar banyak kt bdn aku...dah la de laki...mmg la die selak je...tapi tnampak gak...aku x pndg pun laki tu...aku tgk dr. siti pasang tiub air kt tangan kanan...yg felicia tu pasang machine B.P kt tangan kiri...aku rase ade ubat masuk kat tgn kanan...3 kali...pastu die bagi aku sedut oxygen...4 5 kali sedut aku dah x sdar...

(aku mimpi jumpe sorang laki...x knal..x tau pe mimpi kitorg tu...x ingat)

mate aku tbukak cket...aku dah kat tmpat sebelh mohd adam td...dorg pggl name aku...aku xleh jawab...badan aku x leh gerak lgsung...kebas...lidah aku pun kebas...aku angguk n geleng je bile dorg tnye...dr. felicia tu suh nurse tengok aku lame cket b4 anta balik wad sbb die bg aku morphin double..aku pun dngr la dorg cite pasal nak balik raya kt klantan...naik air asia...nek monorel g kl sntrl..then baru g LCCT...hmmm...pastu mamai....sejuk gle...susah gile nk sebut sejuk...nurse tu x paham pun pe ak ckp..5 6 kali baru paham..pastu die pasang heater bawah selimut aku yg dah 3 lapis...maximum...kaki aku ttp mgigil...aku sesak nafas...badan aku tumbuh rashes...abes merah....(dorg cakapla, aku mane tau, bkk mate pun x leh)....then dr felicia datang inject ubat ape ntah...dlm setengah jam...dah hilang merah2 tu...dorg tolak aku masuk wad balik...

sampai wad...dorg pakaikn baju...aku tgk jam kul 12...aku terus tdo....kul 2 aku bangun...sakit gile...x tahan....sampai nanges aku tahan sakit...then nurse datang inject ubat th sakit kat bntt...barula x sakit...

dah pnat la nk type...aku pendekkan cite...ahad aku balik...haha...tggl la mkck yg kne breast cancer tu ngan sorg aunty yg same2 kne breast cncr...dorg dah operate b4 aku...n dorg sihat je... k la...ngntuk la...bye~

Tuesday, August 11, 2009

tag from mummy

ABC About You Questions:

A - AVAILABLE : i guess not..

B - BIRTHDAY: 3rd july..nk bg adiah lg pun boleh..

C - CRUSHING ON: nobody

D - DRINK YOU LAST HAD : pepsi KFC

E - EASIEST PERSON TO TALK TO: my sista

F - FAVORITE SONG: terlanjur cinta...feeling~

G - GUMMY BEARS OR GUMMY WORMS: dua-dua tak..

H - HOMETOWN: banting yg mmg best!!

I - IN LOVE WITH: ahmad khairi amni..

J - JUGGLE:

K - KILLED SOMEONE: astaghfirullah...

L - LONGEST CAR RIDE: ganu ngan klantan mane jauh..lemah r geografi..

M- MILKSHAKE FLAVOR: strawberry..

N - NUMBER OF SIBLINGS: 4

O - ONE WISH: nak jadi org kaya...haha

P - PERSON YOU CALLED LAST: khairi

R- REASON TO SMILE: klu happy senyum lorr

S - SONG YOU LAST HEARD: harum subur dihati-BPR...rock kapak malam2..

T - TIME YOU WOKE UP: 6.50 plg awal...huhu

V - VEGETABLE(S): kailan ikan masin..

W - WORST HABIT: tido tyme gaduh ngan hubby...bodoh btul..

X - X-RAYS YOU HAD: cam bodoh kne diri tgak2 then de bende pusing keliling kpala aku..(x-ray gigi lorr)

Y – YO-YOS ARE: boring

Z - ZODIAC SIGN: cancer


RANDOM QUESTIONS ABOUT YOU:

Spell your name without vowels: nr fftn??

What color do you wear most: ntah..semua kaler aku pakai..

What are you listening to?: BPR

Are you happy with your life right now?: ntahla...

What is your favorite class in school?: ade ke??haha

Are you outgoing?: sumtymes

Favorite pair of shoes?: sliper jamban 100% rubber

Where do you wish you were right now?: batu pahat with khairi amni..



THE CANS:

Can you dance?: bleh la..

Can you tie a cherry stem with your mouth?: aku bkan pros la..

Can you whistle?: nope.. suwit leh la..gatal~

Write with both hands?: xleh..

Walk with your toes curled?: mule2 pakai converse..dh sampai umah baru rase ktat..bodo~


THE DO'S:

Do you believe there is life on other planets?: lantak la...aku bahagia di BUMI

Do you believe in miracles?: sumtymes

Do you believe in magic?: tidak

Love at first sight?: pnah ke? blum de pngalaman la...takat usha de la~

Do you think there's a Satan?: yes

Do you believe in Santa?: no

Do you know how to swim?: tak..dah terlambat kot nk blaja

Do you think you could handle the stuff they eat on those reality shows?: depends

THE HAVES:

Have you ever been on a plane?: tak lagi

Have you ever asked someone out?: slalu..

Have you ever been asked out by someone?: mesti la

Have you ever been to the ocean?: South China Sea slalu di bontot saye...(jeans la~)

Have you ever painted your nails?: TIDAK


THE WHATS:

What is the temperature outside?: ntahla..x beli termometer

What radio station do you listen to?: Hot.fm

What was the last restaurant you ate at?: KFC (baru balik)

What was the last thing you bought?: snack plate lorr

Who was the last person you took a picture of?: aina batrisya

CRYING SECTION:

Ever really cried your heart out?: slalu!

Ever cried yourself to sleep?: haha~

Ever cried on your friend's shoulder?: pernah..sian kawan saya

Ever cried over the opposite sex?: pernah je..hehe

Do you cry when you get an injury?: pnah..jatuh kat shower..siap kne makan ubat saraf tu...

Do certain songs make you cry?: banyak..


HAPPY SECTION.

Are you a happy person?: kurang..

What can make you happy?: ntah..ape2 jela kot

Do you wish you were happier?: of course

Can music make you happy?: yes


LOVE SECTION.

How many times have you had your heart broken?: banyak kali..xnak kire


LOOK AT ME.

What is your current hair color?: hitam x hitam kot..dark..(ade plan nak kaler..ngade)

Current piercings?: ears

Have any tattoos?: xde la

Eye color?: x hitam sangat


IN A GIRL/GUY

Favorite eye color: grey n dark brown..tapi aku pnah pakai aqua..

Short or long hair: x panjang x pendek x botak

Height:153??ntah..pendek je

Best clothing: ntah..yg aku pakai mmg best bg aku

HAVE YOU EVER.

Been to jail: tak..mintak djauhkan

Mooned someone: rahsia lorr

Thrown up in a store: tak la..

Done something really stupid that you still laugh at today: ade..hahaha

Gone skinny dipping: ???


THIS OR THAT.

Pepsi or Coke: coke!

McDonald's or Burger King: double cheese burger king..yg len mcd

Single or Group Dates: x kesah..

Chocolate or Vanilla: chocolate..hubby i vanilla

Strawberries or Blueberries: Strawberries

Meat or Veggies : meat

TV or Movie: movie

Guitar or Drums?: dua2 aku buta..tp drums kot..

Adidas or Nike: nike lg cantik

Chinese or Mexican: chinese

Cheerios or Corn Flakes: corn flakes..

huhu..mummy tlah mmbantu mngisi kbosanan aku yg banyak keje btimbun2..haha

Thursday, July 30, 2009

perawan sentiasa..

semalam ke kelmarin...aku de la surf internet cket...n aku jumpe petua utk isteri sentiasa kekal perawan ataupun dara...

pas solat isyak, amek segelas air kosaong, pastu baca al-Fatihah, ayat Qursi, n surah al-Waqiah (35-38) 7 kali...tiupkan kat air tu n minum...dengan niat nak kekal perawan n jaga rumah tangga...

insyaAllah

Friday, July 3, 2009

WA KENA BEB!!!

haha..today is my birthday...so...as a tradition utk aku n mmbr2 since aku skolah menengah lg...bday gurl konpem kene...smalam...baru kul 9 aku dah kne simbah ngan air n tepung gandum cap sauh....hahaha...x gune nye illey...die cakap eqa nak g gaduh...aku pun caye la sbb mmg nagh ade problem...aku baru pas mandi....pakai bju....sikat rambut....nak g tgk ni...kuar pintu blok D2 je aku kne simbah ngan eqa...sipot!!! EQA, kang klu ko gdh btul2 aku xnak back up ko!! haha...paling best pas dorang kne kan aku, aku tepek panties aku yg blum basuh kat muka AIMI...haha...pape pun, thanx 4 da surprise n nice presents....jgn risau...wait 4 da sweet revenge from me!!!!

Thursday, February 26, 2009

akma my dear..






dear akma..
thanx for everything..
aku harap ko sabar n tabah ngan ape yang ko hadapi..
banyak kenangan ko ngan kitorang yang x mungkin kitorang lupakan..
Allah x kan bagi ujian ni kalau Dia tau ko x boleh hadapi..
kitorang tetap akan sokong ko walau ape pun yang ko hadapi..
n aku nak bterime kasih banyak2 sebab ko banyak bagi aku support time aku sedih..
aku akan ingat semua kata2 ko..
aku harap walau ape pun jadi lepas ni..
ko xkan lupakan aku ngan yang lain..
aku janji xkan lupakan ko..
bcause u r my sister..
GO GREEN!!!!!

Wednesday, February 25, 2009

rindu kawan2...

b4 g hari kecemerlangan..



dinner : weda,etake,ain,aku n nadh


dinner : anna,aku,zarept n makngah,zule',bedah,
besa,feefa,yana,meimey n sya


reunion : aku,mummy n ain


reunion : sya n aku


reunion : aku,vc n ain


malas nak tulis panjang2..GPH during reunion

GPH lg..

sekolah menengah sains kuala selangor..(KUSESS)
-form 1
bende paling aku rindu skali ialah outing..walaupun leh g kuala selangor je..tapi aku tetap happy g outing..pas inspection je gelabah g mandi n iron baju batik..bab iron tu aku x smangat la..tp iron tetap gak beriye..knela jage imej kn?pastu bile geng2 aku semua dah siap..kitorang pon g la gerak ramai2..tulis nama kat pak gad..kat penjuru atas ketas tu mesti tulis ape2 wat tanda..macam "hot" ke.."cun" ke..bagi snang nak carik page tu bile nak sign tym balik nnt..pastu kitorang pun bjalan la kat tepi jalanraya tu..destinasi pertama mestila kdai mamak..YUSOFF..menu aku..tosei kari ikan ngan milo ice..xde lain la..hehe..pas makan tosei,kitorang g la round pekan kuala tu sampai la rasa2 lapar balik..dah lapa mmg xde tempat lain nak makan..mesti sri kampung gak kitorang pilih..makan..makan...sampai kenyang..mesti x miss la tapau utk mkn dinner..besela..kalau weekend kan xde prep malam..so masing2 malas nak turun makan kat dewan makan sebab kene mandi..hahahaha...mandi mesti la kul 9...

-form2
ni zaman kegemilangan..semua dah mula kuar tanduk..gejala couple mule berleluasa..tap aku x couple lagi tyme tu..ade satu class tu jadi lake garden..2 nilam..mmg port sedap la nk dating..aku tukang jage line..klu gune sistem kuda mau gak aku jadi kaya time tu..paling gempak bile kitorang gaduh ngan f5..gempak x ingat la..nak tau sebab ape?adela sorang kawan aku ni..aku gelarkan die C..ske kat sorang laki nama S..tp S ni dah ada gf yang jauh lebih tua dr kitorang iaitu H..hehehe..S ni agak player la..(x tau plak skrg)..dia layan gak si C ni..disebabkan ade antara kitorg yang suke mkn kawan..terkantoilah mereka dengan H..aku agak rapat ngan H ni..tapi bukan aku yang cite..aku cover C..1 hari C kne panggil ngan geng H..geng H marah2..kat hostel lak tu..jerit2..aku yang baru balik mandi,nak g solat zohor ni cam blur2 je..pehal dorang ni..histeria ape..pastu junior aku cakap geng H carik aku..dorang jerit nama aku cakap aku talam..ni yang bikin aku panas..tapi xpe..biar aku solat dulu..kat tangga aku selisih ngan sorang geng H..die panggil aku SETAN..ish2..x nmpk kot aku pakai telekung..ingat aku takut senior??aku jerit balik..ko la SETAN!!!!..hahahahahahaha.....lama gak la kitorang gaduh..F2 llawan F5..huhuhu...sebab laki lak tu..rase cam bodoh je...at last kawan aku gak yang dpt si S tu..bg die berbaloi la..bg kitorang??berbaloi gak kot..besela klu dok hostel..smangat batch terlebih...tp 2 semua pengalaman..tyme F2 ni aku suke cikgu azrina a.k.a kak ina..giler sporting..nak outing tngah minggu je ajak die..xyah minx kebenaran..leceh giler..ajak je di makan luar..terus je die bawak..nak ngumpat nagn die pun boleh..sangat memahami aku n rakan2..miss her so much..

-form3
haa..tyme ni geng2 aku tibe2 insaf..semangat gile study..nk PMR..yela..x lepas target kene pindah skolah..wat malu je ngan orang kampung..tiap2 malam stay up smpi 3 pagi..bilik study tu dah mcm bilik kitorang..ngan toto,comforter,bantal,kettle,biskut ber tin2,nescafe mcm nak bkak stall,buku bertimbun..mmg sepah la..tym tu mcm CINTA gile ngan study..huhu..kat class asal cikgu xde..tido..dah terbalik..siang tido..mlm jage..tp biler ckgu ade je..blajar la..aku ske mentor aku..cekgu faridah..mmg baek r ngan aku..die ajar seni..klu tym seni je,nk wat contoh..mesti die amek kertas lukisan aku..aku tinggal touch up je la kan?x pn tiggal simbah water colour je..so tyme org laen kabut nk anta kerja seni dorg,aku leh study..klu aku dmam,die mesti anta aku g klinik..pastu g umah die..die watkan milo panas..

-form 4
ni zaman paling sibuk bagi aku n kawan2..geng2 aku semua satu kelab persatuan..persatuan bahasa,kesenian n kebudayaan..PERSADA...bdak laki batch kitorg yang same club pun best2..kitorang mmg plan xtvty superb best la..walaupun penat kitorang mmg enjoy..n klab kitorang dapat anugerah the best club tym hari kecemerlangan..bnde paling aku ingat tym ni bile batch aku handle hari guru..HANCUR!!..banyak gile plan kitorang pengetua cancel last minit..cam haram je..kitorang dah pnat2 seminggu..die reject camtu je tym hari guru tu..dah la demand lebih..yela..batch anak tiri..tp disebabkan kami bersatu..masing2 cuba memujuk rakan2 yang kecewa...

-form5
tym ni aku x rapat sangat dah ngan geng aku..mcm kne pulau gitu la..disebabkan aku jarang join dorang..yela..aku ajk rumah sukan..mesti la bz ngan rakan2 rumah awl2 tahun tu..ditambah pula dengan salah phm antara aku n best fren aku since f1..die ingat aku in love n cube nak rampas bf die..padahal x pun..ditambah juga beberapa kebetulan yang membuat kan die sangat marah ngan aku..banyak gak la kata2 menyakitkan kuar dari mulut die..bukan batch aku je tau cite ni..batch2 lain pun..die hentam aku pedas gile..depan2 lak tu..kutuk,mengata..aku tahan je la..memangla sedih..sangat sedih..yela kawan pertama aku kat kusess tu..since kitorg daftar masuk skola lagi..hmm..geng aku yang ramai 2 pun semua kawan senyap2 ngan aku..takut bestfren aku tu tau..aku cam diam je la..malas nak siram minyak kat api..seb baek ade rakan2 lain yang nak rapat ngan aku..FOURSOME..i love u all..GPH..i still luv u guys..bende ni mlarat la sampai hujung tahun..n bile aku dapat surat dari bestfren aku tu..barula kitorang baik..tu pun senyap2 je dulu..x nak kne ejek..die minx aku jgn btau yang lain..aku dah lama maafkan die..mmg aku sakit hati ngan fitnah n kutukan die kat aku..tp aku xkan lupa..diala kawan aku yang pertama kat kusess..aku sayang die sampai skarang n aku rindu dia..i hope die bahagia ngan her bf forever...tyme jamuan raya member2 yang lain cabar die baik2 ngan aku..tangkap gambar..sebb dorang xtau pun kitorg dah baik..dorang bgtau die nak amek gmbr ngan aku..aku cool je la..then kitorang amek gmbr ngan pose hug each other..satu batch kecoh..semua nak amek gmbr kitorang..banyak gile flash..sakit mata aku..macam celeb plak..hahahahahaha..then aku ngan die glak jela..barula die bgtau yang lain..kitorg dh baik..huhu..sampai SPM..and last final day tu..sedih sangat2..nk berpisah..FOURSOME and GPH..nnt rindu..susah nak jumpe..hmmm..sedih...but we still keep in touch smpi skrg..cume dah lme x jmpe..and we r still bestfriends forever..

Monday, February 23, 2009

monday is a black monday???

btol ke?btol kot...coz pagi2 lagi dah kne bebel ngan pn rosnah..sure r black..pagi bangun lambat..aerobic 7.30..but i bangun kul 7.17..sampai2 dah cool down..haha..trusla assembly...sesi membebel..tyme nyanyi lagu Negaraku td aku rasa bersyukur gile lahir kat Malaysia..hidup aman je..maju pun maju..pastu trus g klas..today macam nothing different ngan hari lain..cume 1 je la..kipas rosak..n aku menghadapi masalah biasa iaitu keretakan rumah tangga..biasa?haah..dah biasa...k la..no idea to write nemore...tata

Sunday, February 22, 2009

Types of Diet

aku ni kata nak diet..mula2 tu beriye sebab berat aku dah 51kg..aku ni gelabah cket kalu berat dah lebih 50kg..skali dah makan nasi,asek nak mkn nasi je..tp xpe..it's ok..today i wanna share with all of you about some diet regimes that u can follow..

THE 3-HOUR DIET
there are no bad foods,just bad portions in this diet..u can eat anything u want..but make sure it must be,at least 3-hours for each meal and of course in a small portions..hmm..when u eat is more important than how much u eat,or what u eat.some people who are on diet always avoid themself from taking carbohydrates?why?you should take carbohydrates but in a small portions to burn ur fat..carbo can rev up ur metabolisme to burn more fat rather than muscle..it also can avoid you from starving,which can make ur body have the tendency to store fat for ur back up energy..

suggest: eat ur breakfirst in the first hour of rising,eat every 3 hours after that, and stop 3 hour before ur bedtime..

EAT RIGHT FOR YOUR BLOOD TYPE
very blood type bring different genetic information..every person which have different blood type also must have different diet and lifestyle..

O : can eat meat but shoild not eat wheat or most grains..
A : should be vegeterians with low intake of fat and high intake of carb.
B : should ave varied diet includes dairy product..
AB : eat most vegetables with some fish and some dairy foods..

LOW-CARB DIET
during digestion, the body eventually cenverts carbs to glucose,and glucose to fat..when u limitting carbs,ur body is forced to find another energy sources such as fat..
- no carbs after midday
-replace carbs with other foods that have high kJ (protein)

RAW FOOD DIET
cooked food is not only less nutritious, it will take longer to digest which is not good for the overaal health..vegetables,fruits,whole grains, seeds,herbs and spices,purufied water and fresh juices said are to be great for energy,glowwing skin,flat tummy,and weight loss..

act,ade lg some diet regimes which i x smpat nak type..u can read cleo january edition..i take the article as one of the refferences for my assignment..thanx cleo..

k la friends..i need to go..there are so many assignments waiting for me..till da next tyme..tata...

Friday, February 13, 2009

at last..


hello friends!!!
at last i dah ade blog sendiri..huhu..yela..this year i dah nak masuk 20 thn kan..so i rase macam dah cukup matang untuk i ade blog sendiri...huhu...thanx to illey yang selalu show off blog die kat i..tu kot yang wat i cam semangat nak wat blog..hehe..ok la..baru 1st time kn? i pun mcm x tau nak tulis pe lg...thanx sbab sudi singgah kat page ni...tata~