Monday, July 30, 2012

all about food

Bila balik rumah on weekend, apa lagi, mak I pun suruh la I masak..but nevermind..boleh menggilap lagi cooking skill yang ade kan? kalau x berhabuk la dia..lagipun dah lama x memasak..so, on last saturday i manage to cook Tomyam, Kailan Ikan Masin, Telur Bungkus Bolognese..mai I tolong wat pengat keledek n air tembikai..

bersabarlah wahai uolls yg sedang berpuasa :D

Ahad pulak terlebih rajin..pukul 12 dah masuk dapur..bukan masak untuk buka..tapi wat Baked Chocolate Moist n Chocolate Chip Cookies..thanks for Illey for texting the cake recipe, and my sayang yang sanggup carikan recipe cookies on the spot bile tbe2 je rasa rajin nk wat cookies..

sebelum diOVENkan

1st biskut raya..my niece abeskan 1st round bake..
blubang tu sbab saya korek kerak die..sedap time panas2..ops! :D
yummy!!

Lepas wat cookies, sambung plak ngan masak for buka.."Abah, hari ni Sup Kaki Ayam, Masak Lemak Cili Padi Ikan Selar, Baby Sawi Sos Tiram.."
":)"

nak resepi cake n cookies? next entry k? cikgu nak wat lesson plan n teaching aid dulu :D

Beauty is Pain

pagi2 lagi dah sakit kaki..but women likes me, this is something usual..



suddenly i remember something....

we went to mid valley last friday to buy aziz's pants..like always, he only choose SEED's..sebab dia kata yang lain tak fit ngan dia..whatever! haha..

done with pants, dia sambung for shirts plak..haih..tapi I yang suruh..alang2 tengah SALE kn?? and banyak plak yang menarik, so we decide to buy 2 working shirts, and 1 for jalan-jalan..he's planning to wear something "dewasa" onwards..xde la I nampak tua sangat..hehe..on the way to KR, singgah plak kat butik SEED..1 more shirts  for jalan-jalan..AMBOI!!!

after iftar we continue our shopping..but now cari kasut for me..tak jumpa pun..beli baju je 3 helai..then Aziz asked me, "yang, x sakit ke kaki u?"

"sakit. try pijak kasut i." i pun bagila dia pakai..

"wow."

"beauty is pain..."

"BODOH.."

men never understand -.-"

Sunday, July 8, 2012

oreo cheesecake

assalamualaikum w.b.t..

first of all..cikgu nak tanya..sapa suka makan cheese??????????? sapa suka cheesecake????????? to all cheese lover, give me 5!!!!!!!!!

ok, sebenarnya dulu kala saya xdela minat sangat ngan cheese cheese keju keju ni...tapi bila masuk sekolah menengah, (wave to KUSESSIAN) :)...barula ter-fall-in-love ngan cheese..cheesecake...cheese burger...gila cheesecake bila my friend's mother datang melawat n bawak chilled cheesecake..sejak tu, pegi SR je beli cheesecake..xde cake lain..choc indulgence tu dh x jadi feveret..

bila dah dewasa ni..ehem!!!! dewasa kau!!! haha..barula cuba2 nak bake sendiri..first time i tried baking cheesecake was in 2010..not so sure..lupa!! jap..leh check kat sini...ok silap..2011..bday Aziz.. :)

since no one blnja saya cake for my birthday.. (sedih)..haha..saya wat la cheesecake sendiri..kira ok la kakak saya sponsor smua bahan..TQ sister :) bukan Aziz xnk belanja..tapi die cakap lambat cket..aritu die bz exam.. :)

the recipe i took from kuali.com..modified jd oreo cheesecake..it's actually a no bake (chilled) cheesecake recipe..

first, crush 2 packets of oreo..cream dia sila buang ye..pas dh hancur simpan sket untuk campur dlm  cheese mix..

gaul ngan melted butter..xyah banyak2 butter tu, kang x sdap..press dlm loyang..make sure padat!

larutkan 3 sudu besar gelatin dlm air panas, bia sejuk, then campur ngan 50 ml lemon juice..saya letak  kulit sket..

cut the 250g cream cheese to cubes..beat until light and creamy..

add approximately 1 cup of castor sugar..ikut taste masing2 nk manis or x..

whisk a can of evaporated milk until double in bulked..tapi saya beat je guna mixer..low speed..

mix all together..fold boleh..beat pn boleh..smpi sebati je..toksah lelama..masuk skali lebih2 oreo..

masuk dalam loyang...masuk dalam fridge..saya masuk kt freezer dlu 20 minutes, then baru trun kan kt bawah...cpat cket...hehe

dh sjuk, leh la serve n indulge ur cheesecake ;)




owh..ya!!! kalau nk oreo base die rangup or kurang berderai...bakar jap dalam oven pas press dlm loyang...selamat mencuba!!








Tuesday, July 3, 2012

summer solstice and cool drinks or desserts

summer soltice..apakah itu?? sapa blajar sains especially fizik, astronomy, mesti ade blajar topic earth and space kan? ya!!! summer solstice tu hari yang paling panas untuk mereka yang berada di hemisfera utara..erti kata lain, negara2 yang sekarang ni tengah summer la..summer solstice ni berlaku slalunya pada 21 Jun every year..that's why lately we feel so hot during day and night..

ok!! atas tu smua statement perasan yang xde kene mengena..sbab malaysia xkan mengalami summer..tu yang pertama..then kita kt hemisfera selatan..obviously x terlibat ngan summer solstice cket pun skrg ni..klu nak perasan sangat omputeh, skrg ni kite patutnya makin sejuk..kita kan dekat ngan australia yang winter on June..

sudah2!! sbenarnya aku nak cita..tngahari2 yang semakin terik dan bahang sekarang ni, memang enaklah jika   menjamu tekak ngan something yang sejuk..contohnya...

fruit juice shake ( tq google)

coconut (also from google)

but lately, i change my selera to ice cream and  kind of ice blended..

snogurt..yum2!!

cool blog..

chatime..

how bout u people?? :D

Monday, July 2, 2012

Laksa Johor amd Picnic at Night

ya!!! aku mngidam!! tapi tidak bermakna aku pregnant..haha..gila ke pregnant?? kawen pun belum..hik3.. zaman sekarang ni, instead of guna word "teringin", aku lebih suka guna "mengidam"..bia orang sekeliling aku tau betapa serious dan beriya nye aku nak kan benda tu..and last week aku mengidam LAKSA JOHOR... wahai orang Johor, bolehkah anda masak laksa Johor untuk saya?? ngeee :D

xpela..lambat nk tunggu korang masak..aku pun search la recipe kt link kat bahagian tepi tu..dapat la LAKSA JOHOR JATI ...

hasilnye? satu kuali rendang raya mak aku aku dapat..baru kuah saja..blum spagetinya.. nak jadikan cerita, ramai plak sdara mara datang silih berganti..dapatla mereka membantu aku perabes laksa Johor yang superb! (x tipu, 1st attempt tapi aziz kata sedap)..jadi lulus la ujian memasak, kategori juadah open house..boleh kawen dah ni!! hahaha.. mcm kawen tu guna air liur je kn?

aku xleh makan sedap2 tapi org yang aku syg x dapat rasa..jadi aku pack la untuk aziz, and kitorang g dinner picnic kt tasik..tasik mana?? rahsia!!

romantic x?? haha..pinggan baru beli kt Tesco..love the colours

pekat gila kuah..yela, sampai cheras, dh sejuk..hehe :D

jadi, selamat mencuba la ye!!